Servis klima uredjaja

ZAŠTO JE BITNO IMATI REDOVAN SERVIS KLIMA UREĐAJA?

Svaki proizvođač savetuje što češće čišćenje i redovan servis klima uređaja, pa se čak i garancija na uređaj svih proizvođača uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom izvršenog godišnjeg servisa. Redovan servis klima uređaja je potreban iz dva jako bitna faktora: prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja. S obzirom da je klima uređaj u načelu izložen raznim uticajima (grinje, prašina, bakterije) koji kontinuirano utiču na njegovu trajnost i ispravan rad, potrebno je periodično otkloniti uzroke koji bi mogli dovesti do neispravnosti samog klima uređaja.

servis klima
servis klima

REDOVAN SERVIS KLIMA UREĐAJA ŠTITI VAŠE ZDRAVLJE I ŠTEDI VAM NOVAC

Klima uređaj koji nema redovan servis otežano radi, troši više električne energije, lošije hladi i opterećuje kompresor, što neminovno dovodi do skraćenja radnog veka klima uređaja, pa samim tim i do većih troškova.Prilikom hlađenja prostora, što je najčešće i osnovna primena klima uređaja (tokom letnjih perioda), dolazi do određene kondenzacije u unutrašnjoj jedinici. Vlaga koja se stvara ostaje u isparivaču nakon prestanka rada uređaja i postaje idealno mesto mesto za razvoj bakterija i sličnih škodljivih mikroorganizama. Primarni značaj redovnog godišnjeg servisa klima uređaja je dezinfekcija i čišćenje unutrašnje i spoljne jedinice, tj. uklanjanje svih mikroorganizama štetnih po zdravlje.

SERVIS KLIMA UREĐAJA TREBA OVAKO DA IZGLEDA

Prilikom svakog servisa klima uređaja, prvi korak naših servisera je provera tehničke ispravnosti. Tada se vrši provera svih glavnih aspekata normalnog funkcionisanja uređaja, odnosno ispituje se količina freona, rad sklopova i kompletne instalacije. Detaljno se proverava rad ventilatora, motora, isparivača i kompresora. Nakon celokupne kontrole funkcionalnosti, vrši se dijagnostika i pristupa se čišćenju unutrašnjih i spoljnih jedinica. Kontrola i dopuna freona, dezinfekcija isparivača, čišćenje kondenzatora, kontrola protočnosti kondenzata, mehaničke i elektronske ispravnosti, samo su neki od postupaka koji se obavljaju kako bi se izvršio servis klima uređaja i kako bi klima uređaj zadržao svoj prvobitni kvalitet, pouzdanost i trajnost.

servis klima uredjaja
servis klima

ČIŠĆENJE UNUTRAŠNJE JEDINICE

Sledeći korak servisa klima uređaja je hemijski tretman, odnosno čišćenje unutrašnje jedinice. Najpre se skida poklopac i vrši se pranje filtera i dezinfikovanje antibakterijskim sredstvom. Nakon delovanja sredstva, pod pritiskom se nanosi određeno hemijsko sredstvo na isparivač i pristupa se mehaničkom tretmanu – čišćenju turbine i kadice (gde se skupljaju bakterije i ples) kao i obaveznom čišćenju isparivača. Naredna stavka servisa klima je upotreba termičko-bakteriološkog sredstva paročistačem na temperaturi od 170 stepeni celzijusa pod pritiskom od 3-4 bara. Na kraju, vrši se ispiranje vodom, takođe pod pritiskom.

ČIŠĆENJE SPOLJAŠNJE JEDINICE

Ukoliko se utvrdi potreba za čišćenjem spoljne jedinice procedura se ponavlja kao i za unutrašnju jedinicu, ali bez upotrebe termičko-bakteriološkog sredstva. Čišćenje spoljne jedinice u okviru servisa klima uređaja podrazumeva pranje kondezatora i čišćenje dezinfekcionim sredstvom (kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora), pranje kućišta, provera pritiska u sistemu i njegova eventualna dopuna ili zamena. Nakon toga vrši se sklapanje spoljašnje jedinice i puštanje u rad klima uređaja i primenjuje ponovna provera kompletne tehničke ispravnosti.

servis klima
servis klima

PROVERA FREONA

Važan aspekt servis klima uređaja jeste i provera freona. Nedovoljna količina freona u klima uređaju najpre se manifestuje slabim hladjenjem ili bukom koja dolazi iz spoljne jedinice zbog lošeg rada kompresora i može prouzrokovati ozbiljan kvar klima uređaja. Ukoliko je nedostatak freona slučaj, servis klime podrazumeva i proveru količine freona u klima uređaju i po potrebi dopunu. Provera se vrši uz pomoć posebnih manometara, a količina freona koji nedostaje može se dodati na osnovu radnog pritiska ili uz pomoć posebne menzure za freon. Istovremeno vršimo i proveru svih spojeva na bakarnim vodovima da kojim slučajem nije došlo do popuštanja spojeva i curenja freona. Time je postupak servisa klima uređaja u potpunosti izvršen.

SERVIS KLIMA UREĐAJA – DA SPREMNO DOČEKATE LETNJU SEZONU

Servis klima uređaja neophodno je jednom godišnje uraditi, a u nekim slučajevima i dva puta ukoliko uređaji rade preko cele godine. Za servis klima uređaja Beofrigos izdaje garanciju od godinu dana. Pod servisnom garancijom za klima uređaje starije od dve godine podrazumeva se tehničko – logistička podrška Beofrigos-a nakon izvršenog servisa klima uređaja.

Servis klima uređaja možete zakazati pozivom na broj telefona 064/36-000-22 ili popunjavanjem online formulara. U cenu servisa je uračunato:

 • kompletno čišćenje unutrašnje i spoljne jedinice
 • dezinfekcija
 • provera i dopuna freona
 • izlazak na teren

Ako se tokom servisa utvrdi kvar klima uređaja, jedini mogući dodatni trošak je u slučaju zamene pokvarenih delova za uređaje kojima je istekla fabrička garancija i u slučaju zamene dotrajalih instalacija. Ukoliko se servis klima uređaja vrši u garantnom periodu (1 godina), utvrđivanje kvara se ne naplaćuje.

 • SERVIS KLIMA UREDJAJA

 • RSD-SERVIS
  • izlazak na teren
  • čišćenje unutrašnjeg isparivača
  • čišćenje spoljne jedinice
  • dijagnostika električne i cevne instalacije
  • pregled turbine unutrašnje jedinice
  • provera rada kompresora
  • provera kompletne ispravnosti
  • dopuna freona

POTREBAN VAM JE SERVIS VAŠEG KLIMA UREDJAJA?