Servis klima uredjaja

servis klima uredjaja

Servis klima uredjaja

Primarni značaj redovnog godišnjeg servisa klima uredjaja je dezinfekcija, čišćenje unutrašnje i spoljne jedinice, kao i uklanjanje svih mikroorganizama štetnih po zdravlje. Prilikom hlađenja prostora, što je najčešće i osnovna primena klima uređaja (tokom letnjih perioda), dolazi do određene kondenzacije u unutrašnjoj jedinici. Vlaga koja se stvara ostaje u isparivaču nakon prestanka rada uređaja i postaje idealno mesto mesto za razvoj bakterija, bakcila i sličnih škodljivih mikroorganizama.

Klima uređaj koji se ne servisira redovno otežano radi, lošije hladi i opterećuje kompresor što neminovno dovodi do skraćenja radnog veka klima uređaja. Pored toga, ovakva klima troši više električne energije, puna je raznih štetnih bakterija tako da ugrožava zdravlje osobama koje borave u prostoriji.

Svaki proizvođač savetuje što češće čišćenje klima uređaja i servis klima uredjaja, pa se čak i garancija na uređaj svih proizvođača uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom izvršenog godišnjeg servisa. Potreba za redovnim servisom sledi iz dva jako bitna faktora: prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja. Obzirom da je klima uređaj u načelu izložen raznim uticajima (grinje, prašina, bakterije) koji kontinuirano utiču na njegovu trajnost i ispravan rad, potrebno je periodično otkloniti uzroke koji bi mogli dovesti do neispravnosti samog klima uredjaja. Kontrola i dopuna plina, dezinfekcija isparivača, čišćenje kondenzatora, kontrola protočnosti kondenzata, mehaničke i elektronske ispravnosti, samo su neki od postupaka koji se obavljaju kako bi klima uređaj zadržao svoju prvobitni kvalitet, pouzdanost i trajnost.

No Comments

Post A Comment